Whose phone is this
Image default
Computers / Data Communications

Zo sluit je een op je Mac vastgelopen programma geforceerd af

Hoe geweldig een Mac ook is en hoe prettig je er ook mee kunt werken, het kan altijd gebeuren dat een programma (een app) ineens vastloopt. Zo erg zelfs dat het programma totaal niet meer reageert. Als dat bij jou het geval is, zit er niets anders op dan het geforceerd te stoppen. Hoe je dat het best kunt doen, leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

Via het Apple-menu

Reageert een programma niet meer, klik er dan op met je muis en klik daarna op het Apple-logo in de linkerbovenhoek. Kies vervolgens ‘Forceer stop’ uit het menu. Het venster ‘Programma’s geforceerd stoppen’ verschijnt nu in beeld. In dat venster vind je alle programma’s terug die op dit moment geopend zijn. Achter het programma dat is blijven hangen, zie je – als het goed is – ‘reageert niet’ staan. Met behulp van de pijltjestoetsen kun je door de lijst met programma’s navigeren, maar je kunt ook meteen met je muis het programma selecteren. Heb je dat gedaan? Klik dan op de knop ‘Forceer stop’ rechtsonder.

Via sneltoetsen

Een snellere manier waarop je een programma geforceerd kunt stoppen is via sneltoetsen. Hou je de toetsen Command ? + Option ? + Esc ? tegelijk ingedrukt, dan wordt het venster ‘Programma’s geforceerd stoppen’ geopend. Vervolgens kun je het programma selecteren dat je geforceerd wil stoppen. (Ook nu zie je – als het goed is – ‘reageert niet’ achter het vastgelopen programma staan.) Heb je dat gedaan? Klik dan op de knop ‘Forceer stop’ rechtsonder. Je kunt overigens ook de toetsen Command ? + Option? + Shift ? + Esc ? drie seconden lang ingedrukt houden om alleen het programma op de voorgrond geforceerd te stoppen.

Een programma op deze manier geforceerd stoppen is vooral handig als de Finder is blijven hangen en je daardoor het commando ‘Forceer stop’ niet vanuit het Apple-menu kunt kiezen. De Finder kun je geforceerd stoppen door ‘Finder’ in het venster ‘Programma’s geforceerd stoppen’ te selecteren en op ‘Start opnieuw’ te klikken.

Via het Dock

Een vastgelopen programma is ook opnieuw te openen vanuit het Dock of het programmamenu. (Niet-opgeslagen wijzigingen gaan hierbij wel verloren.) Om een programma vanuit het Dock te openen druk je op de Option ? -toets en klik met je rechtermuisknop op het pictogram van het programma in het Dock. Er opent zich nu een lijst met opties. Heb je geen muis met 2 knoppen? Hou die ene knop dan ingedrukt om het menu in beeld te laten verschijnen. Selecteer ook nu weer ‘Forceer stop’ om het programma geforceerd vanuit het Dock af te sluiten.

Ondervind je nog steeds problemen? Ga dan langs bij een macbook expert in Amsterdam. De Apple specialisten daar kunnen je gegarandeerd verder helpen. Veel succes!

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/