Whose phone is this
Image default
Computers / Data Communications

In Windows 10 de harde schijf optimaliseren doe je zo

Vaak loont het de moeite de prestaties van de harde schijf van je computer te optimaliseren, simpelweg omdat deze er sneller van wordt. Dat optimaliseren kan bestaan uit het laten defragmenteren van de harde schijf. Bij defragmentatie van de harde schijf worden alle programma’s die verspreid zijn opgeslagen weer op een efficiënte manier geordend en dat kan het laden van programma’s behoorlijk versnellen.

In dit artikel vertellen we je op welke manier je in Windows 10 de harde schijf van je computer optimaliseert. Maar let op! Heb je in plaats van een Hard Disk Drive (een gewone harde schijf, een HDD) een Solid State Drive (een SSD), dan betekent dit dat deze alleen getrimd kan worden en niet kan worden gedefragmenteerd. Tijdens het trimmen van een SSD worden alle geheugenlocaties waarop data staan die niet meer gebruikt worden gewist.

De harde schijf handmatig optimaliseren

Voor het handmatig optimaliseren van de harde schijf in Windows 10 dien je eerst alle openstaande programma’s af te sluiten. Heb je dat gedaan? Klik dan op het pictogram ‘Verkenner’ om deze te openen. Klik vervolgens op ‘Deze pc’ en met de rechtermuisknop op de vaste schijf die je wil controleren, bijvoorbeeld de C-schijf. Klik dan op ‘Eigenschappen’. Ga naar het tabblad ‘Extra’ en klik vervolgens op ‘Optimaliseren’. Selecteer de C-schijf en klik op ‘Optimaliseren’.

De harde schijf automatisch regelmatig laten optimaliseren

Als je gebruikmaakt van Windows 10 kun je er ook voor kiezen het optimaliseren van de harde schijf te plannen. Zo kun je ervoor kiezen de harde schijf dagelijks, wekelijks of maandelijks te laten optimaliseren. Als je de harde schijf van je computer regelmatig automatisch laat optimaliseren, dan zal dat op den duur ook steeds minder tijd kosten.

Aparte programma’s

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de harde schijf van je computer te optimaliseren (te defragmenteren) met behulp van aparte programma’s. Helaas is het echter zo dat deze programma’s bij gebruik op een modern besturingssysteem als Windows 10 meestal weinig tot geen meerwaarde bieden. Ook is het zo dat sommige oudere defragmentatieprogramma’s het verschil tussen een HDD en SSD niet herkennen. Dat is wel belangrijk, want het heeft geen zin om een SSD te defragmenteren. Gebeurt dat wel, dan levert dat alleen maar slijtage aan de SSD op en dan ben je natuurlijk verder van huis. Ons advies is dus om uiterst voorzichtig met aparte defragmentatieprogramma’s om te gaan!

En dan nog even dit…

In eerdere versies van het Windows-besturingssysteem was het effect van het defragmenteren van de harde schijf vrij beperkt. In Windows 10 vindt er een grondigere defragmentatie plaats. Bij de defragmentatie van een HDD in Windows 10 wordt deze niet alleen gedefragmenteerd, maar worden de op de schijf aanwezige bestanden ook georganiseerd. Hierdoor zal je computer sneller opstarten dan voorheen en dat is natuurlijk precies wat je wil! Toch hulp nodig? Schakel een expert in, denk hierbij aan een bedrijf als iMac reparatie Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/