Whose phone is this
Image default
Computers / Data Communications

Dit moet je doen als je computer is vastgelopen!

Het overkomt iedereen weleens: je merkt dat je computer niet meer doet wat jij wil en ineens niet meer reageert. Hij is of lijkt te zijn vastgelopen. In dit artikel vertellen we je wat je zou kunnen doen als je device je op deze manier in de steek laat. Lees dus snel verder.

Wacht 15 minuten

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat suf om te doen, maar onze eerste tip is om gewoon eens een kwartiertje te wachten. In dat kwartiertje heeft je computer de tijd om alles te verwerken. Het kan er soms op lijken alsof een computer vast is gelopen, maar in werkelijkheid is hij dan bezig met het afronden van een zeer complexe taak of is hij gewoon traag.

Druk op een aantal toetsen

Zitten die 15 minuten erop? Ga dan na of je computer weer wel reageert door op een aantal toetsen te drukken. Denk dan bijvoorbeeld aan de ‘Caps Lock’-toets en controleer daarbij het ‘Caps Lock Led’-lampje. Kijk of het lichtje aan en ook weer uit gaat. Gebeurt dat? Volg dan ook de rest van de stappen uit dit artikel. Gebeurt dat niet? Start je computer dan opnieuw op.

Beëindig een taak (programma reageert niet)

Werkt de ‘Caps Lock’-functie zoals die zou moeten werken? Dan betekent dit dat Windows ook nog steeds functioneert. Het kan dus een programma zijn dat is vastgelopen. Om een vastgelopen programma af te sluiten, moet je een taak beëindigen in Windows Taakbeheer. Dit doe je als volgt:

  • Klik op ‘Ctrl + Alt + Del’;
  • Hiermee open je een menu met een aantal opties waaronder ‘Computer vergrendelen’, ‘Afmelden’ en ‘Taakbeheer’.
  • Selecteer ‘Taakbeheer’;
  • Dit is een in Windows ingebouwde tool waarmee de prestaties van het systeem van je computer kunnen worden bekeken en waarmee je het afsluiten van een vastgelopen programma kunt forceren.
  • Klik op het programma dat je wil afsluiten;
  • In het tabblad ‘Toepassingen’ worden de programma’s die actief zijn in lijstvorm weergegeven. Deze worden weergegeven als ‘Geactiveerd’ in de statusbalk, terwijl programma’s die zijn vastgelopen de melding ‘Reageert niet’ laten zien.
  • Klik op de knop ‘Taak beëindigen’.
  • Windows toont een waarschuwing dat gegevens die nog niet zijn opgeslagen verloren zullen gaan. Klik op ‘OK’ om het vastgelopen programma definitief te stoppen. Als het goed is, kun je nu weer verder.

Reboot je device

Heeft geen van bovenstaande stappen geholpen om je computer weer tot leven te wekken? Dan zit er niets anders op dan je computer geforceerd opnieuw op te starten. Om je computer op die manier te herstarten dien je de aan- en uitknop ervan net zo lang ingedrukte houden totdat deze zichzelf uitschakelt. Is je computer uitgeschakeld? Wacht dan een aantal seconden en zet hem dan weer aan.

Heeft ook het rebooten niets veranderd?

Is het nog steeds niet gelukt om je computer weer aan de praat te krijgen? Maak je niet druk, dat ligt vast niet aan jou. Wel is het zo dat het probleem dan waarschijnlijk net even wat groter is en dat het dus tijd wordt om de hulp van een deskundige in de schakelen. Die deskundige vind je onder andere in een bedrijf gespecialiseerd in computerreparatie in Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/