Whose phone is this
Image default
Computers / Data Communications

Automatisch back-ups maken in Windows 10

Back-ups maken, hoe vaak doe jij dat? Als het antwoord ‘nooit’ of ‘af en toe’ is, denk dan na wat het je zou kosten als je je data kwijt raakt. Hoeveel uur werk staat er op je computer? Staan er bestanden die onvervangbaar zijn, zoals bijvoorbeeld foto’s van je kinderen? Wat zou je ervoor over hebben om je data weer terug te krijgen?

Misschien denk je niet dagelijks na over de consequenties van het kwijtraken van je data, maar toch is het risico niet denkbeeldig. Harde schijven zijn namelijk aan slijtage onderhevig en zullen uiteindelijk defect raken. De levensduur van een harde schijf ligt rond de vijf jaar, maar het komt ook vaak voor dat ze eerder defect raken.

Ook zijn er een aantal andere mogelijkheden. Misschien laat je per ongeluk je laptop vallen, valt er water in of krijg je kortsluiting. Er zijn veel manieren waarop je computer kan beschadigen zonder dat je er iets aan kunt doen. Ook kan je bijvoorbeeld denken aan diefstal, of virussen die de data versleutelen en dan om geld vragen om ze weer beschikbaar te stellen.

Er zijn dus genoeg redenen waarom je regelmatig een back-up zou moeten maken. Waarom doen we het eigenlijk niet? Meestal hebben we er gewoon geen zin in, we stellen het uit of we doen helemaal niets. Dat is logisch. Misschien denk je dat het een vervelend klusje is en het levert direct eigenlijk niets op. Pas al het te laat is blijkt pas hoe belangrijk het is.

Daarom moeten we ervoor zorgen dat het maken van back-ups zo makkelijk mogelijk is. Windows 10 heeft een functie waarmee het helemaal automatisch gaat. Dit gaat met Bestandsgeschiedenis. Wat je nodig hebt is een harde schijf die minstens twee keer zo groot is als de harde schijf waar je een back-up van wilt maken.

In plaats van een externe harde schijf kan je ook een NAS systeem gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je niet meer kan vergeten om je harde schijf aan te sluiten. Alle bestanden worden automatisch elk uur op de NAS bijgehouden zolang je computer verbonden is. Nadat je het hebt ingesteld hoef je er helemaal niet meer over na te denken.

Je stelt de automatische back-ups in door naar instellingen te gaan. Kies ‘bijwerken en beveiliging’ en dan back-up. Je kunt dan een station toevoegen. Kies de harde schijf of NAS die je voor dat doel wil gebruiken. Als dat is ingesteld zal Windows elk uur back-ups bijwerken.

Onder opties kan je de back-ups verder instellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen van welke mappen er een back-up gemaakt moet worden en hoe vaak de back-up moet plaatsvinden.

Is bestandsgeschiedenis de meest volledige manier om back-ups te maken? Nee, er zijn andere mogelijkheden waarbij je bijvoorbeeld je hele systeem kloont, of zorgt dat je de bestanden op verschillende locaties bewaart. Met het combineren van verschillende systemen kan je een nagenoeg waterdicht back-up systeem maken. Om te beginnen is bestandsgeschiedenis echter prima, en voor extra veiligheid kan je gewoon de stappen herhalen met een tweede harde schijf. Hulp nodig? Neem contact op met PC reparatie Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/